ماده شگفت انگیز
گرافین مادهای تشکیل شده از لایههایی از اتم کربن به ضخامت یک اتم است که در شکل شش ضلعی در کنار هم قرار گرفتهاند. ساختار آن مانند گرافیت (ماده به کار رفته در تولید مغز مداد) است؛ اما گرافین به خودی خود یک ماده مهم به شمار میرود.
“ماده شگفتانگیز” لقبی است که بارها و بارها به علت خواص حیرتانگیز این ماده، به آن داده شدهاست. با ویکیلوپ همراه باشید تا بفهمیم گرافین چیست و چه کاربردی دارد.
در مقایسه با دیگر مواد
گرافین با اینکه از لحاظ ساختاری دارای باریکترین ضخامت در بین تمام مادههای کشفشده توسط انسان است، اما قدرت و مقاومت بسیار بالایی نیز دارد؛ این ماده در حدود ۲۰۰ برابر از فولاد قویتر است.
در طرف دیگر، این ماده شگفتانگیز، مادهای با رسانایی فوقالعاده بالای گرما و الکتریسیته بوده و همچنین توانایی خارقالعادهای در جذب نور دارد.
در حقیقت گرافین مادهای است که میتواند دنیا را عوض کند. این ماده پتانسیل نامحدودی در پیشرفتدادن به صنعت داشته و میتواند گام رو به جلویی در اکتشافات علمی باشد.
کاربرد گرافین
گرافین دارای مشتقات بسیار متنوع است و میتواند با دیگر عناصر به خوبی وارد واکنش شود. این ماده میتواند با گازها و فلزات بسیاری ترکیب شده و موادی با خواص برتر مختلف بسازد. محققان در سراسر جهان، در حال مطالعه بیشتر گرافین هستند.
از وسایلی که تا به حال گرافین در ساخت آنها به کار رفتهاست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- باتری
- ترانزیستور
- تراشه های کامپیوتری
- تولید انرژی
- ابرخازن
- تعیین توالی DNA
- فیلتر آب
- آنتن
- صفحه نمایشهای لمسی (از جمله نمایشگرهای OLED و LCD)
- سلول های خورشیدی
- محصولات مربوط به اسپینترونیک

شاید بدستآوردن مادهای مثل گرافین بسیار ساده باشد، امّا میتوان لقب یکی از عجیبترین کشفهای علمی تاریخ بشر را به آن نسبت داد. از ساختن هواپیماهای کارآمدتر تا ایدهی آسانسورهای فضایی، همه و همه با کشف این ماده، یک پله به واقعیت نزدیکتر شدند.
در سال ۲۰۱۹ باید شاهد انقلاب گرافینی باشیم. زمانی فرا میرسد که در یک اتاق حداقل یک وسیله یافت میشود که از این ماده ساختهشدهاست. شاید این ماده بتواند بر حکمرانی پلاستیک روی طبیعت پایان دهد.